Bon Turystyczny ważny do 31 marca 2023 r.

Z Polskich Bonów Turystycznych będzie można korzystać do końca marca 2023 r. Czas najwyższy na jego wykorzystanie.

Za pomocą bonu turystycznego można płacić m.in. za pobyt w hotelu, pensjonacie, gospodarstwie agroturystycznym, turnusie rehabilitacyjnym, obozie harcerskim, sportowym czy rekreacyjnym na terenie Polski. Bon jest ważny do 31 marca 2023 r. i nie podlega wymianie na gotówkę ani inne środki płatnicze.

Aby wykorzystać bon, skorzystaj z oferty turystycznej w tym czasie lub dokonaj przedpłaty za usługę, która zostanie wykonana po tej dacie.

Z Polskich Bonów Turystycznych można korzystać od połowy sierpnia 2020 r. Bon przysługuje na dziecko, które ma prawo do świadczenia lub dodatku wychowawczego „Rodzina 500+”. Na każde dziecko można otrzymać 500 zł, a w przypadku dziecka z niepełnosprawnością przysługuje dodatkowy bon o takiej samej wartości. Pierwotnie bony miały być ważne do 30 września 2022 r.

Bonem można płacić za usługi hotelarskie i imprezy turystyczne na terenie Polski. Można też nimi opłacić jednodniowe wycieczki wraz z wszelkimi atrakcjami przewidzianymi w ramach danej oferty.

Transakcje bonem przyjmują podmioty, które zarejestrowały się na liście prowadzonej przez Polską Organizację Turystyczną.

Listę podmiotów można sprawdzić na stronach www.bonturystyczny.gov.pl, www.pot.gov.pl oraz www.polska.travel.

Obsługa bonu odbywa się wyłącznie na Platformie Usług Elektronicznych (PUE) ZUS. Można go aktywować w dowolnym momencie (np. na kilka dni przed planowanym wyjazdem), po podaniu danych kontaktowych (adres e-mail i numer telefonu komórkowego).

Płatności bonem są realizowane poprzez SMS. Chcąc zapłacić za usługę trzeba pokazać w podmiocie turystycznym specjalny numer przypisany do bonu, a następnie jednorazowy kod autoryzacyjny.

fot. ASG

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej