Bliżej europejskiej płacy minimalnej

Czekamy na stanowisko Parlamentu Europejskiego do projektu dyrektywy ws. adekwatnych wynagrodzeń minimalnych w Unii Europejskiej

W tym tygodniu na sesji plenarnej Parlamentu Europejskiego odbędzie się głosowanie nad mandatem negocjacyjnym dotyczącym projektu dyrektywy o adekwatnych wynagrodzeniach minimalnych w Unii Europejskiej.

NSZZ „Solidarność” z zadowoleniem przyjął propozycję zmian w projekcie dyrektywy zaakceptowanej 11 listopada br. w Komisji Zatrudnienia i Spraw Socjalnych Parlamentu Europejskiego. Ten tekst uznawany jest za dobrą podstawę do rozpoczęcia negocjacji z Komisją Europejską i Radą, gdyż w sposób zbilansowany i właściwy podchodzi do wyjściowego projektu przedstawionego przez Komisję Europejską.

W propozycji przygotowanej przez Parlament Europejski następuje właściwe doprecyzowanie pojęcia „rokowania zbiorowe”, po drugie pojawiają się kluczowe z punktu widzenia efektywnego prawa do rokowań zbiorowych zapisy w art. 4. Wskazują one na zakaz działań utrudniających związkom zawodowym organizowanie i reprezentowanie pracowników i na konieczność zagwarantowania związkom dostępu, w tym dostępu online, do pracowników.

Europejska Konfederacja Związków Zawodowych przekonuje, że biorąc pod uwagę okres wychodzenia z pandemii COVID-19 potrzebne jest wzmocnienie rokowań zbiorowych w całej UE. By możliwe było wykorzystanie tego instrumentu, należy wzmacniać siłę związków zawodowych i tym samym pracowników, których te organizacje reprezentują. Dlatego też ramy prawne określane przez projekt tej dyrektywy, bliskie treści Konwencji fundamentalnej nr 98 Międzynarodowej Organizacji Pracy, uznawane są za tak ważne.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej