Banki inkasują kolosalne zyski w miliardach, gdy krew płynie…

W tym roku banki notują rekordowe zyski. Warto grać na eskalację wojennego konfliktu. Warto – bankierom. Gdy szary obywatel traci na pensjach i topnieją oszczędności „ciułaczy” a ludzie cierpią -wtedy natura nie znosi pustki. Ktoś traci, ktoś zyskuje. Taka jest kolej rzeczy. Banki i koncerny oraz ich prezesi i właściciele bogacą się nieprzyzwoicie.

Zysk netto sektora bankowego w Polsce wyniósł w I kwartale 2022 r. 6,21 mld zł. To wzrost o 139 proc. w porównaniu z tym samym okresem 2021 r.!  Gdy oprocentowanie lokat stoi w miejscu i oscyluje wokół ułamka procenta, a oprocentowanie kredytów, dzięki cenie pieniądza (stopy procentowe), szybuje ku dwucyfrowym wartościom – nie muszą robić czegokolwiek. Zysk gwarantowany! Poeta sto lat temu pisał:

„Wiedz, że to bujda, granda zwykła,
Gdy ci wołają: „Broń na ramię!”,
Że im gdzieś nafta z ziemi sikła
I obrodziła dolarami;
Że coś im w bankach nie sztymuje,
Że gdzieś zwęszyli kasy pełne
Lub upatrzyły tłuste szuje
Cło jakieś grubsze na bawełnę…”

W 2022 roku w porównaniu z 1927 rokiem zmienił się podmiot handlowy.

W I kwartale 2022 r. polski sektor bankowy (ten jest w świecie finansjery zupełnym marginesem, giganci zarobili o wiele więcej, np. naftowy gigant Saudi Aramco zarobił „na czysto” w pierwszym kwartale tego roku 40 miliardów USD!) ma 6 mld zł zysku netto, czyli dwukrotnie więcej niż rok temu o tej samej porze. W całym roku 2022 wypracuje ok. 25 mld zł zysku. Należy się – bo przez pandemię dwa lata dla branży bankowej były chude.

Wyjaśniamy, skąd biorą się wysokie zyski banków. Podsumujmy zysk netto sektora bankowego (na koniec marca) w I kwartale 2022 r.: 6,21 mld zł. To r/d/r wzrost o 138,6 proc. w porównaniu z tym samym okresem 2021 roku. Takie dane podała Komisja Nadzoru Finansowego (KNF). Stratę łączną w wysokości 0,5 mld zł wykazały w tym czasie tylko 4 banki komercyjne. Pozostałe banki w tym sektorze wykazały łącznie zysk w wysokości 6,7 mld zł  – czytamy w prezentacji KNF.

W okresie trzech miesięcy br. wynik z odsetek wzrósł o 54,8 proc. do plus 16,89 mld zł, wynik z prowizji sięgnął 4,73 mld zł i był o 15,6 proc. wyższy – w ujęciu rocznym. Wynik z działalności operacyjnej zwiększył się o 117,6 proc. r/r – do 8,46 mld zł. „Szkoda” tylko, że koszty działalności banków wzrosły o 17 proc. r/r do 11,03 mld zł. Na koniec marca 2022 r. działalność u nas prowadziło 30 banków komercyjnych, 502 banki spółdzielcze oraz 36 oddziałów instytucji kredytowych i banków zagranicznych.

Banki osiągną wyższe zyski dzięki rosnącym stopom procentowym (Rada Polityki Pieniężnej walcząca z inflacją), o wiele szybciej rosnącego oprocentowania kredytów niż depozytów. Rentowność banków zależy od stopy referencyjnej NBP. Wyższe stopy sprzyjają wyższej rentowności.

Wyższy niż banki zwrot z kapitału mają tylko branża informatyczna oraz – co oczywiste od 2020 roku – farmacja. Do tego roku szczytem zysku banków było „tylko” 15,9 mld zł w 2014 r. liczone jeszcze bez podatku od aktywów instytucji finansowych. Gdyby skorygować wynik o dodatkową daninę 5 mld zł podatku bankowego – w tym roku sektor mógłby wypracować 30 mld zł zysku netto.  W 2021 r. zysk netto sektora bankowego wyniósł 8,9 mld zł. To w porównaniu z tym rokiem i farmacją oraz IT „kiepskie” osiągnięcie.

(fot. Giełda nowojorska, StockAdobe)

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej