Apel ws. zaprzestania agresji na Ukrainę

Prezydium Międzyregionalnej Sekcji Oświaty i Wychowania NSZZ „Solidarność” z siedzibą w Gdańsku wyraża zdecydowany sprzeciw wobec agresji wojsk rosyjskich na Ukrainę. Pragniemy wyrazić swój podziw dla narodu ukraińskiego bohatersko broniącego swojej niepodległości i prawa do samostanowienia.

W pełni popieramy stanowisko Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” z 24 lutego 2022 r., w którym czytamy m. in.: „Wzywamy społeczność międzynarodową do ostrej i zdecydowanej reakcji, w tym ekonomicznej, politycznej, informacyjnej i fizycznej izolacji Rosji. Tylko w ten sposób można zmusić Rosję do zaprzestania powodowanych imperialnymi urojeniami, agresywnych, bandyckich działań”.

Prezydium Sekcji jako ważny, solidarnościowy krok odbiera decyzję o oddaniu ośrodków Związku – w Spale i w Jarnołtówku na potrzeby tak skrzywdzonych przez wojnę uchodźców z Ukrainy, w tym niewinne dzieci.

Prezydium Sekcji, deklarując wsparcie finansowe po obradach Rady Sekcji 8 marca, apeluje do struktur Sekcji, a także do członków NSZZ „Solidarność” o udzielenie takiej pomocy bohaterskiemu narodowi ukraińskiemu (numer konta 34 1160 2202 0000 0000 6189 1527 – Bank Millennium SA. Wpłat należy dokonywać z dopiskiem: „POMOC UKRAINIE”.

Gdańsk, 1. 03. 2022 r.

Prezydium Sekcji:
Wojciech Książek, przewodniczący Sekcji Gdańskiej,
Barbara Kamińska, zastępca przewodniczącego Sekcji,
Anna Kocik, zastępca przewodniczącego Sekcji
Ewa Rocławska, sekretarz Sekcji,
Bożena Brauer, KM Gdańsk,
Maciej Werra, KM Chojnice.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej