Będzie zmiana w zarządzie Lotosu

Rada Nadzorcza kluczowej dla gospodarki Pomorza Grupy Lotos poinformowała 16 stycznia br. o ogłoszeniu postępowania kwalifikacyjnego na stanowisko prezesa zarządu.

Przypomnijmy, że 6 grudnia 2019 r. Rada Nadzorcza Grupy LOTOS S.A. zdecydowała o odwołaniu ze składu Zarządu spółki Mateusza A. Bonca, prezesa Zarządu. Pełnienie funkcji prezesa powierzyła Jarosławowi Wittstockowi, wiceprezesowi Zarządu ds. korporacyjnych od 11 września 2018 r. Wittstock karierę zawodową rozpoczął w Banku Gospodarki Żywnościowej SA, w Polmlek Maćkowy był prezesem Zarządu, prezesem Szpital Gdańsk Sp. z o.o., dyrektorem Oddziału Pomorskiego ARiMR, a w Grupie Energa, dyrektorem Departamentu Marketingu i Komunikacji. W Zarządzie Grupy LOTOS S.A. zasiadają również Zofia Paryła, wiceprezes Zarządu ds. finansowych, Jarosław Kawula, wiceprezes Zarządu ds. produkcji i handlu oraz Marian Krzemiński, wiceprezes ds. inwestycji i innowacji.

Termin przyjmowania zgłoszeń kandydatów upływa 27 stycznia 2020 r. o godz. 15. Otwarcie zgłoszeń nastąpi 28 stycznia 2020 r. Rozmowy kwalifikacyjne zaplanowano na 30 stycznia 2020 r.

Grupa Kapitałowa Lotos jest drugim co do wielkości producentem paliw w Polsce. Prowadzi wydobycie w Polskiej Wyłącznej Strefie Ekonomicznej Morza Bałtyckiego. Prace w zakresie eksploatacji złóż ropy naftowej prowadzone są także, w ramach Grupy Kapitałowej Lotos, w obszarze Norweskiego Szelfu Kontynentalnego (ostatnio pozyskała dwie nowe licencje jako Lotos Norge, jedna z  licencji to rozszerzenie obszaru Liatarnet, na którym w lipcu 2019 r. odkryto zasoby węglowodorów o szacowanej wielkości wydobywanej od 80 do 200 mln boe (baryłki ropy), udział Lotos Norge w licencji wynosi 9,74 proc.) i na lądowych złożach ropy naftowej na terytorium Litwy.

Skarb Państwa posiada 53,19 proc. udziału w spółce.

ASG

Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej