500+ ponownie na wniosek. Zmiana terminu

W 2021 r. pierwsze wnioski o świadczenie wychowawcze (500 plus) rodzice lub opiekunowie prawni będą mogli złożyć w lutym. Nowe terminy są związane ze zmianą okresu świadczeniowego.

Od 2021 r. ma obowiązywać nowy okres świadczeniowy dla świadczenia 500 plus. Prawo do świadczenia wychowawczego będzie ustalane na okres od dnia 1 czerwca do dnia 31 maja roku następnego.

Zmiany wprowadziła nowelizacja ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu. Przepisy przejściowe ustanawiały wydłużony okres świadczeniowy trwający do 31 maja 2021 r. dla wniosków złożonych od 1 lipca 2019 r. W 2021 r. ma obowiązywać docelowy roczny okres świadczeniowy.

Wniosek o świadczenie wychowawcze (500 plus) będzie można złożyć:

• od 1 lutego 2021 r. – w przypadku wniosków składanych drogą elektroniczną;

• od 1 marca 2021 r. – w przypadku wniosków składanych w formie papierowej.

Przypomnijmy, że od 1 lipca 2019 r. wypłacane jest na każde dziecko, które nie ukończyło 18. roku życia, bez względu na dochód rodziny.

– W programie 500+ nie planujemy zmian, nadal kierujemy go do wszystkich dzieci – powiedział ostatnio w programie „Newsroom” Stanisław Szwed, wiceminister Rodziny i Polityki Społecznej.

Wniosek o 500 plus można złożyć za pośrednictwem urzędu gminy, w której mieszkamy, listownie za pomocą Poczty Polskiej lub poprzez internetowe platformy, jak empatia.mrpips.gov.pl czy PUE ZUS, bankowość elektroniczna.

Rodzice noworodka na złożenie wniosku o świadczenie mają 3 miesiące od przyjścia dziecka na świat. Dostaną 500 plus z wyrównaniem od dnia narodzin potomka. Pozostali przystępują w dowolnym momencie.

Z budżetu na ten cel przeznaczonych ma być 21 mld zł. Zgodnie z ustawą w przyszłym roku czeka też nas przegląd programu i dyskusja o jego efektywności.

– I wtedy nie wykluczamy zmian. Nie myślimy na razie o zmienia kwoty. Zmieniliśmy natomiast zasady dotyczące wniosków, tak by na jesień nie było kumulacji z innymi programami. W przyszłym roku trzeba będzie złożyć wnioski: elektronicznie w lutym, pisemnie w marcu – dodał Szwed.

Na razie nie wiadomo, czy rząd przychyli się do postulatów i opinii, że należy zwiększyć kwotę wolną od podatku.

Tymczasem przyrost naturalny w ciągu 12 miesięcy, licząc do końca października 2020 r. jest nadal (od trzech lat) ujemny i ma najniższą wartość od 2003 r. Luka pomiędzy liczbą urodzeń a zgonów jest obecnie największa od 1946 r. W 2019 r. zarejestrowano 375 tys. urodzeń żywych, czyli o ok. 13 tys. mniej niż w roku poprzednim. Współczynnik dzietności przez ostatnie pięć lat „drgnął” i wynosi obecnie 1,43 przy 1,29 w 2015 r. Ale jest on nadal niski.

fot. ASG

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej