40 rocznica śmierci bł. ks. Jerzego Popiełuszki

Wydarzenia organizowane w ramach  upamiętnienia 40 rocznicy śmierci ks. Jerzego Popiełuszki

Organizatorzy: IPN Oddział w Gdańsku, Region Gdański NSZZ „Solidarność” ,

Partnerzy: bazylika św. Brygidy, Parafia pw. św. Antoniego Padewskiego, Gdańsk Brzeźno, Parafia pw. św. Franciszka z Asyżu, Gdańsk Siedlce, kościół Morski w Gdańsku Nowym Porcie

Patronat Honorowy: Metropolita Gdański Arcybiskup Tadeusz Wojda SAC

Wydarzenia:

17 sierpnia 2024 r. – wieczór wspomnień wokół gdańskich śladów obecności bł. ks. Jerzego Popiełuszki, kościół św. Franciszka z Asyżu w Gdańsku, ul. Kartuska 186, Gdańsk

• 18:00 – Msza Święta
  • 18:45 – Dyskusja – gdańskie ślady obecności bł. ks. Jerzego Popiełuszki, poprzedzona wprowadzeniem do wystawy „Zło dobrem zwyciężaj  – ks. Jerzy Popiełuszko na Wybrzeżu Gdańskim” . Uczestnicy dyskusji: Czesław Nowak – prezes Stowarzyszenia „Godność” , ks. dr Jarosław Wąsowicz – autor książki „Gdańskie Ślady Księdza Jerzego”, Adam Woronowicz – aktor odgrywający postać ks. Jerzego Popiełuszki w filmie  „Popiełuszko. Wolność jest w nas” (2009)

Prowadzenie dyskusji – dr Marek Szymaniak, dyrektor IPN Oddział w Gdańsku

18 sierpnia 2024 r., godz. 13:00 – uroczysta Msza Święta w 9 rocznicę wprowadzenia relikwii bł. ks. Jerzego do kościoła św. Franciszka z Asyżu – Gdańsk Emaus,

24 sierpnia 2024 r., Dębki   – uroczysta Msza Święta oraz odsłonięcie tablicy upamiętniającej pobyt i zaplanowaną akcję SB  aresztowania ks. Jerzego Popiełuszki, Dębki, kaplica Księży Zmartwychwstańców pw. Matki Boskiej Częstochowskiej,  ul. Zakonna 10

• 15:00 – Msza Święta
  • 16:00 – odsłonięcie tablicy upamiętniającej pobyt i zaplanowaną akcję SB  aresztowania ks. Jerzego Popiełuszki

Dodatkowo – od 20 sierpnia br. do połowy września br. prezentacja wystawy „Zło dobrem zwyciężaj  – ks. Jerzy Popiełuszko na Wybrzeżu Gdańskim”.

31 sierpnia 2024 r., Sala BHP, godz. 13.00 – wręczenie uczniom stypendiów NSZZ „Solidarność” oraz wyróżnień za prace związane z obecnością bł. ks. Jerzego Popiełuszki na Wybrzeżu (m. in. Gdańsk, Dębki).

9 września 2024 r. – pokaz filmu „Popiełuszko. Wolność jest w nas” (2009) poprzedzony prelekcją pracownika merytorycznego IPN Oddział w Gdańsku, Sala Akwen, siedziba Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ ,,Solidarność”, ul. Wały Piastowskie 24, Gdańsk

• 13:00 – wprowadzenie merytoryczne pracownika IPN Oddział w Gdańsku
  • 13:30 – pokaz filmu „Popiełuszko. Wolność jest w nas” (2009)

22 października 2024 r. – Wojewódzki Konkurs Muzyczny „Polska – moje miejsce, mój kraj”, którego celem jest  promowanie utworów o tematyce patriotycznej oraz inspirowanych życiem i śmiercią bł. ks. Jerzego Popiełuszki.

23 listopada 2024 r., Akademia Muzyczna w Gdańsku, godz. 12.00 – Koncert laureatów Wojewódzkiego Konkurs Muzycznego „Polska – moje miejsce, mój kraj”.

Spotkania z siostrą Krystyną Włodarską

Zapraszamy na spotkania z siostrą Krystyną Włodarską, która była naocznym świadkiem życia bł. ks. Jerzego Popiełuszki.

Siostra Krystyna Włodarska w latach 1982–1984 posługiwała u boku bł. ks. Jerzego Popiełuszki oraz ks. Teofila Boguckiego w parafii pw. św. Stanisława Kostki na warszawskim Żoliborzu.

Podczas spotkań siostra Krystyna podzieli się osobistą relacją i doświadczeniem posługi przy obu niesamowitych kapłanach. Spotkanie zostanie wzbogacone autentycznymi archiwaliami: zdjęciami, dokumentami oraz fragmentami poruszających homilii.

Daty i miejsca spotkań

• 4 lipca 2024 (czwartek), godz. 19,kościół pw. św. Franciszka z Asyżu Gdańsk Emaus
  • 5 lipca 2024 (piątek), godz. 15,Sala Akwen – siedziba Zarządu Regionu Gdańskiego NSZZ ,,Solidarność”
  • 6 lipca 2024 r. (sobota), kościół pw. św. Antoniego Padewskiego, Gdańsk Brzeźno ul. Dworska 2, Gdańsk, godz. 18.00 – Msza Święta, 18.45 – Odsłonięcie wystawy poświęconej ks. Jerzemu Popiełuszce wraz z oprowadzeniem kuratorskim (realizacja wystawy – IPN Oddział w Gdańsku), 19.00 – prelekcja  siostry Krystyny Włodarskiej
  • 7 lipca 2024 r. (niedziela), godz. 17,  Ośrodek Papieski przy Sanktuarium św. Jana Pawła II w Gdańsku Zaspie
  • 8 lipca 2024 r. (poniedziałek), godz. 18.00, parafia pw. bł. ks. Jerzego Popiełuszki w Juszkowie k. Pruszcza Gdańskiego, ul. Lipowa 2
  • 9 lipca 2024 r. (wtorek), godz. 19.00, kościół pw. Matki Bożej Częstochowskiej w Dębkach, ul. Zakonna 10.
[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej