23 sierpnia 1980: Początek rozmów MKS i delegacji rządowej

23 sierpnia 1980 roku MKS w Stoczni Gdańskiej reprezentuje już 388 zakładów Wybrzeża. Tego dnia o godzinie 14 do stoczni przybywa wojewoda gdański Jerzy Kołodziejski w celu ustalenia szczegółów rozmów z delegacją rządową. 6 godzin później przybywa do stoczni delegacja z wicepremierem Henrykiem Jagielskim, członkiem Biura Politycznego KC PZPR i rozpoczynają się rozmowy z MKS-em. Poprzez radiowęzeł transmitowane są na cały zakład.

Jagielski był w Gdańsku już 21 sierpnia wieczorem. Jego przemówienie mające na celu złamanie solidarności strajkujących, w którym zaproponował rozmowy ze strajkującymi w komisjach branżowych, z pominięciem MKS, emitowało  Radio Gdańsk.

Po rozpoczęciu strajku w Stoczni Gdańskiej, jednym z pierwszych posunięć  było przerwanie łączności telefonicznej reszty kraju z Trójmiastem. 23 sierpnia, podczas pierwszych rozmów ze stroną rządową, pytano o przerwane połączenia.     Wicepremier Mieczysław Jagielski odniósł się do przedstawionych postulatów i odrzucił wstępne warunki strajkujących, czyli odblokowanie łączności telefonicznej i zaprzestanie represji wobec wspomagających strajk. Rozmowy zawieszono na dwa dni.

23 sierpnia 1980 r., by przełamać blokadę informacyjną, ukazuje się pierwszy numer Strajkowego Biuletynu Informacyjnego „Solidarność”. Wydawany w Stoczni Gdańskiej jest redagowany przez Konrada Bielińskiego i Krzysztofa Wyszkowskiego, których wspiera Ewa Milewicz. Od czwartego numeru dołączył do nich Mariusz Wilk. Wyszkowski zaproponował, aby biuletyn przyjął nazwę „Solidarność”. 13, ostatni, strajkowy, numer stoczniowego „Biuletynu” ukazał się 31 sierpnia, w dniu podpisania porozumienia z komisją rządową. Potem ukaże się jeszcze jeden, nadzwyczajny numer, już ze statutem Związku. Dzienny nakład „Biuletynu” dochodził do 40 tys. egzemplarzy.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej