17 grudnia: obchody w Gdyni | wideorelacja

W czwartek odbywały się obchody 50. rocznicy tragicznych wydarzeń. Rozpoczęły się w pobliżu Pomnika Ofiar Grudnia 1970 w Gdyni o godzinie 6 rano. Na peronie SKM Gdynia-Stocznia oraz na chodniku i na rondzie Ofiar Grudnia’70 ustawiono zapalone znicze. Pod pomnikiem złożono wieńce. Odmówiono także wspólną modlitwę. W uroczystości wziął udział m.in. prezydent RP.

– Jest jeszcze ciemno, ale tak to właśnie 50 lat temu było – mówił Andrzej Duda. – Tak jak tu dziś stoimy, dokładnie w tym samym szli robotnicy, stoczniowcy na poranną zmianę do stoczni wezwani do pracy. Tutaj w tym miejscu, na tym moście przy stacji kolejowej Gdynia Stocznia czekały na nich czołgi i uzbrojeni żołnierze, milicja i niespodziewanie dla nikogo otwarli do nich ogień.

Tego samego dnia popołudniu odbyła się uroczysta msza święta w kościele Najświętszego Serca Pana Jezusa w Gdyni, a pod Pomnikiem Ofiar Grudnia 1970 znajdującym się przy Urzędzie Miasta złożone zostały wiązanki kwiatów.

Nasza wideorelacja:

Link do koncertu Anioły Grudnia w 50 rocznicę Grudnia ’70 wyemitowany przez TVP

Mecenas obchodów:

Region Gdański NSZZ „Solidarność”
[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej