„Strzebielinkowcy” dla niepodległości

Dla uczczenia setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości Stowarzyszenie Strzebielinek zorganizowało cykl spotkań, wykładów oraz wystaw. – W przyszłym roku planujemy rozszerzenie naszej akcji – zapowiada Krzysztof Gąsior z zarządu stowarzyszenia.

Inauguracja odbyła się w drugiej połowie września w gdyńskim Muzeum Marynarki Wojennej. Uczestnicy mogli zobaczyć wówczas broń palną używaną podczas II Wojny Światowej (poszczególne egzemplarze pochodziły z prywatnych kolekcji; głównie ze zbiorów Tomasza Ługiewicza oraz Aleksandry i Jędrzeja Słupeckich, ale także Romana Bieleckiego i Krzysztofa Gąsiora ze Stowarzyszenia Strzebielinek) oraz posłuchać wykładu o obronie Westerplatte (występ Andrzeja Drzycimskiego, historyka, dziennikarza i autora książek o Westerplatte zakończył się burzą oklasków). Kolejnym miastem, które odwiedzili „strzebielinkowcy” był Gdańsk, gdzie w Muzeum Drugiej Wojny Światowej można było posłuchać wykładu Leszka Żebrowskiego o Żołnierzach Wyklętych. Trzecim miejscem była wejherowska Filharmonia Kaszubska, gdzie oprócz wystawy broni odbył się wykład Andrzeja Drzycimskiego o obronie Westerplatte. Cykl spotkań, który patronatem objął Dariusz Drelich, wojewoda pomorski, a jednym z partnerów był Region Gdański „Solidarności”, zakończyła wizyta zorganizowana 9 listopada w Centrum Kultury, Sportu, Turystyki w Gniewinie.

– Wydaje mi się, że osiągnęliśmy zamierzony cel, a więc przygotowanie do obchodów setnej rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości – podsumowuje Krzysztof Gąsior. – Wszystkie cztery spotkania odbywały się w prestiżowych lokalizacjach, mieliśmy poparcie ze strony administracji samorządowej i rządowej, w tym wojewody pomorskiego. Szczególnie pomocny był przewodniczący Zarządu Regionu Gdańskiego „Solidarności” Krzysztof Dośla. Dobre doświadczenia mamy również z kolekcjonerami broni.

W przyszłym roku, jeżeli fundusze na to pozwolą, stowarzyszenie chce rozszerzyć akcję i zorganizować podobne spotkania w Toruniu, Kwidzynie, Starogardzie Gdańskim, Grudziądzu oraz być może Bydgoszczy. – Współpraca układa się pozytywnie również z gminą Gniewino, od której otrzymaliśmy zaproszenia do udziału w kolejnych wydarzeniach – dodaje Krzysztof Gąsior.

Stowarzyszenie Strzebielinek skupia nie tylko byłych internowanych i ich potomków, ale również tych wszystkich, którzy utożsamiają się z tradycjami walki o wolność, solidarność i niepodległość Polski. – Naszym celem jest inspirowanie i propagowanie polskiego patriotyzmu, prowadzenie działań i akcji o charakterze patriotycznym i narodowym, a także promowanie walki Narodu Polskiego o wolność, solidarność i niepodległość. Konsekwentnie forsujemy formułę organizacji otwartej na wszystkich i funkcjonującej ponad bieżącymi podziałami politycznymi – informuje stowarzyszenie.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej