Stowarzyszenie Strzebielinek: spotkanie koleżeńskie

Stowarzyszenie Strzebielinek skupia nie tylko byłych internowanych i ich potomków, ale również tych wszystkich, którzy „utożsamiają się z tradycjami walki o wolność, solidarność i niepodległość Narodu Polskiego” (według statutu). Celem Stowarzyszenia jest inspirowanie i propagowanie polskiego patriotyzmu, prowadzenie działań i akcji o charakterze patriotycznym i narodowym, oraz promowanie walki Narodu Polskiego o wolność, solidarność i niepodległość. Stowarzyszenie Strzebielinek konsekwentnie forsuje formułę organizacji otwartej na wszystkich, funkcjonującą ponad bieżącymi podziałami politycznymi.

Stowarzyszenie Strzebielinek ma zaszczyt zaprosić wszystkich, którym wciąż bliskie są ideały Solidarności, na Spotkanie Koleżeńskie Strzebielinkowców w Strzebielinku i w Gniewinie dnia 18 Sierpnia 2019 roku.

Program spotkania 18 sierpnia 2019 roku (niedziela)

Godzina 10:00 Strzebielinek, Dom Pomocy Społecznej. Spotkanie przy tablicy pamiątkowej na murze dawnego obozu internowanych. Przemówienia przedstawicieli strzebielinkowców i gości. Złożenie kwiatów pod tablicą pamiątkową.

Godzina 11:30 Gniewino, Kościół parafialny pod wezwaniem św. Józefa Rzemieślnika. Msza św. w intencji Ojczyzny i zmarłych Kolegów. Msza będzie transmitowana na żywo przez internet (http://www.parafia-gniewino.pl/).

Godzina 12:30 Gniewino, Kościół parafialny pod wezwaniem św. Józefa Rzemieślnika

Muzyka Niepodległa! Koncert edukacyjno-muzyczny. Patriotyczne utwory polskich kompozytorów, którzy w swej twórczości niejednokrotnie kierowali się melodiami ludowymi, oraz kompozytorów lokalnych z Kaszub i Beskidów. Wykonawcy: Urszula Mizia – wiolonczela, narracja; Joanna Karpiel-Jatkowska – śpiew, recytacje; Janusz Kohut – instrumenty klawiszowe; Waldemar Szczypior – instrumenty dęte.

Godzina 13:30 Gniewino, Hotel Mistral Sport, Restauracja „Trzy Korony” (adres: Sportowa 5, 84-250 Gniewino). Spotkanie koleżeńskie. Na poczęstunek zaprasza Gmina Gniewino.

Wolne forum: dyskusja i przemówienia gości.

Podczas spotkania będzie możliwość wstąpienia do Stowarzyszenia Strzebielinek. Członkowie zarządu Stowarzyszenia udostępnią chętnym deklaracje członkowskie i postarają się odpowiedzieć na wszystkie pytania.

Godzina 17:00. Zakończenie spotkania i zebranie danych do listy kontaktowej obecnych i tych, którzy nie mogli przybyć.

Kontakt: Jan Skiba tel.: 515 228 787, lub Roman Bielecki i Krzysztof Gąsior: Strzebielinek@gmail.com

Dojazd: Autokar spod dworca w Wejherowie o godzinie 9:00 rano. Po spotkaniu autokar odwiezie uczestników spotkania do Wejherowa. Stowarzyszenie Strzebielinek pragnie gorąco podziękować PKS Gdynia S.A. za udostępnienie autokaru.

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej