Piotr Duda: Nadrabiamy stracony czas, naprawiamy grzech zaniechania

Poprzez wydarzenie, które będziemy organizować 29 sierpnia, które telewizja publiczna pokaże na cały świat, naprawiamy grzech zaniechania. Bo na początku lat 90. zachwyciliśmy się tą wolnością, zamiast dbać o najnowszą historię – powiedział na antenie TVP Info, odnosząc się do zbliżających się urodzin, przewodniczący NSZZ Solidarność Piotr Duda.

–- Pamiętam początek lat 90., gdy byłem przewodniczącym organizacji zakładowej w hucie w Gliwicach, to te uroczystości rocznicowe, które chcieliśmy organizować czy to z samorządami, czy to z rządem, czy z prezydentem… byliśmy wtedy sami – przyznał przewodniczący. – Przez te wszystkie lata staraliśmy się jako Solidarność nie zapominać o tym w końcu radosnym święcie, bo to powstanie NSZZ Solidarność doprowadziło nas do wolności, do demontażu systemu komunistycznego. I to dla mnie jest takie wymowne, że po raz pierwszy w takim składzie, przedstawiciel polskiego rządu, telewizji publicznej, która spełnia swoją misję, mogliśmy podpisać list intencyjny, aby faktycznie nie tylko w naszym kraju, ale żeby to było pokazane całemu światu, że to nie aksamitna rewolucja w Czechosłowacji, nie Mur Berliński, ale tu, w naszym kraju rozpoczął się demontaż komunizmu.

Piotr Duda przypomniał, że jako związkowcy „S” dbamy o to, by te marzenia robotników spisane w 21 postulatów były realizowane.

– Bo jeśli słyszę mojego pierwszego przewodniczącego Lecha Wałęsę, który twierdzi, że Postulaty Sierpniowe to był tylko straszak na komunistów, a dzisiaj są nic nie warte, to ja się z tym nie zgadzam – powiedział Piotr Duda. – To nie jest tylko przedmiot wpisany na listę UNESCO. To są z serca pisane postulaty, żywa historia i realizowanie tych postulatów. Teraz dopiero od kilku miesięcy został zrealizowany pierwszy, najważniejszy postulat, mówiący o pluralizmie związkowym. Dopiero teraz możemy jako związek zawodowy Solidarność zakładać organizacje w policji, w straży więziennej, straży granicznej… dotychczas to było zabronione.

Zobacz fragment nagrania wywiadu z TVP Info:

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej