Obchody rocznicy Grudnia ’70 w Gdyni: Apel Poległych

– Bywały lata, że niewielu zapalało tutaj znicze – mówił pod pomnikiem Ofiar Grudnia 1970 Roman Kuzimski, przewodniczący Organizacji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” Stoczni Gdynia. – Bezsilnie wołaliśmy o sprawiedliwość domagając się ukarania winnych. Bo to naturalne, że jeśli są ofiary, to muszą być sprawcy. Bohaterom stawia się pomniki, a sprawców wsadza do więzienia z piętnem mordercy… Nic z tego. Do dzisiaj w sądach zasiada ponad siedmiuset PRL-owskich sędziów. Wcześniej było ich jeszcze więcej. To oni zadbali, żeby zbrodniarze pozostali bezkarni. To cena za brak dekomunizacji. To cena za brak skutecznej lustracji. Apeluję do polskich władz, a w sposób szczególny do Pana Prezydenta. Zróbcie wreszcie porządek z polskim wymiarem sprawiedliwości. Odwagi. W tej walce macie poparcie „Solidarności”. Jesteśmy to winni ofiarom, których imiona dzisiaj przywołujemy – przypomniał Roman Kuzimski.

Podczas uroczystości odczytane zostały także listy od prezydenta Andrzeja Dudy oraz premiera Mateusza Morawieckiego.

– Władza, nazywająca się ludową, pokazała robotnikom, że nie powinni mieć jakichkolwiek złudzeń co do jej fałszu i zbrodniczej natury. Minęło już niemal pół wieku, ale Gdynia, Wybrzeże i cała Polska zawsze będą pamiętać z tą samą żarliwą siłą – napisał do uczestników Andrzej Duda. Kliknij w zdjęcie, aby otworzyć cały list:

Naszym obowiązkiem jest pamiętać o bohaterach tamtych dni oraz o winie i odpowiedzialności tych, którzy na wolnościowy zryw polaków odpowiedzieli wysyłając czołgi – napisał natomiast Mateusz Morawiecki. Kliknij w zdjęcie, aby otworzyć cały list:

Obchody rocznicy Grudnia ’70 w Gdyni, 17 grudnia 2019 r.
Obchody rocznicy Grudnia ’70 w Gdyni, 17 grudnia 2019 r. Apel Poległych

Dalsza część uroczystości zaplanowana została na wtorkowe popołudnie: montaż słowno-muzyczny w wykonaniu gdyńskiej młodzieży (godz. 15.50) oraz uroczysta msza św. w kościele Najświętszego Serca Pana Jezusa (godz. 16.30).

Następnie w planie jest przemarsz pod pomnik na Placu Wolnej Polski (przy Urzędzie Miasta), apel poległych, salwa honorowa, modlitwa, wystąpienia, złożenie wieńców i kwiatów (organizatorem uroczystości w Gdyni jest Zarząd Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność” we współpracy z miastem Gdynia).

[dkpdf-button]
Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej