Uroczystość w Pucku. Sto lat od zaślubin z morzem

10 lutego 1920 r., w Pucku odbyły się symboliczne zaślubiny z morzem, zorganizowane dla uczczenia włączenia Pomorza w granice odrodzonej Polski. Aktu dokonał jeden z najbardziej zasłużonych polskich dowódców, współtwórca Błękitnej Armii gen. Józef Haller.

Oficjalne obchody stulecia zaślubin Polski z morzem rozpoczęła msza św. w puckiej farze, odprawiona przez metropolitę gdańskiego ks. arcybiskup Sławoja Leszka Głódzia z udziałem m.in. prezydenta Andrzeja Dudy.

Wcześniej na placu przed kościołem pw. św. Apostołów Piotra i Pawła prezydent RP odsłonił tablicę upamiętniającą 100. rocznicę zaślubin Polski z morzem i „powrotu Pomorza do macierzy”. Prezydent Duda, prezes IPN Jarosław Szarek oraz burmistrz Pucka Hanna Pruchniewska odsłonili na Starym Rynku także tablicę pamiątkową poświęconą Antoniemu Miotke, współorganizatorowi uroczystości zaślubin Polski z Bałtykiem w 1920 roku.

Po nabożeństwie jego uczestnicy w asyście kompanii reprezentacyjnej i orkiestry Marynarki Wojennej przeszli do portu rybackiego w Pucku, gdzie odbył się akt odnowienia zaślubin Polski z morzem.

– Obok 11 listopada do tych wydarzeń najważniejszych, które ukształtowały Polskę i budowały naszą historię, należały Powstanie Wielkopolskie, dzięki któremu tamten region wrócił do Macierzy, Powstania Śląskie, szczególnie to pierwsze, powrót Polski nad morze, którego setną rocznicę obchodzimy dzisiaj, wojna polsko-bolszewicka i wielka bitwa warszawska oraz odzyskanie przez Polskę Górnego Śląska, które zakończyło proces kształtowania granic Rzeczypospolitej – wyliczał na nabrzeżu w Pucku Duda podczas aktu odnowienia zaślubin z Morzem.

Po uroczystościach w Pucku Andrzej Duda uda się do Władysławowa, gdzie na placu przed pomnikiem gen. Józefa Hallera spotka się z mieszkańcami i do Wejherowa. Tam na Placu Jakuba Wejhera będzie spotkanie z mieszkańcami. W Wejherowie będzie też uroczysty koncert w Filharmonii Kaszubskiej.

fot. prezydent.pl

Strona korzysta
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie. Dowiedz się więcej